Ada lagi..

Nuha datang ke bilik..

Nuha:babah, adik biyak (berak)
Babah : dah berak?
Nuha :belum..
Babah: ye ke?
Babah bangun check pampers..

Babah:amende yang belum nya? Tu apa? Dah kuar dah taik...
Nuha:ada lagi dalam butut (buntut)..belum kuar..
Babah : ok, cangkung..

Sebenarnya aku tak tau nak cite apa..

:: Bristol || part 2 || ::

sambungan entry lepas,

hari kedua kami di Bristol, malam tu kami pergi ke carbot circus ..carbot ni 1 of shopping mall at Bristol..tujuan utama nak beli kasut untuk cikNuha..tapi last skali beli kat primark..kat primark ni memang murah-murah barang dia..tapi sila set dalam kepala otak, darab 5 untuk setiap pound yang dikeluar kan..kalau pakaian plak, untuk yang berbadan kurus kering memang banyak la pilihan..so itu antara sebab aku tak beli apa pun untuk aku..huh!


Bersama kasut baru .tengah tunggu babah fitting seluar


di Bristol ni cikSuami and officemate dia, sewa kereta ..kereta compact , manual..dah booking siap-siap dari Malaysia... so senang la skit la nak gi berjalan-jalan..tekak plak meronta-ronta nak makan nasi..so kami dinner @ restorant Tampopo...kat sini ada hidang nasi goreng..tengok gambar dalam menu macam menarik..tapi indah khabar dari rupa, nasi lembik macam pulut..jamah juga la 2-3 suap..

hari ke -3 tu, petang lepas cikSuami balik dari training, jalan lagi cabot dan kawasan sekitar nya..bosan kan cerita?ok skip cerita hari ke-3...hari ke-4, aku and cikNuha jenjalan sendiri ke area cabot ..cabot lagi?hahhaa..memang entry banyak word cabot.. ingatkan cabot ni jauh dari hotel..rupanya, 10 minit jalan kaki..yang tak tahan tu sejuk ..dah pakai berlapis-lapis pun sejuk juga..ini memaksa aku berjalan dengan laju..ni baru nak start winter, kalau memang tengah-tengah winter tu, tak tau la sejuk camne.....masa ni memang aku masuk le semua kedai , sebab banyak masa kan..kalau malam tu, time limited skit..aku just cuci mata je, walaupun time ni tengah sale..tak de rasa nak beli apa-apa pun..hari tu kami lunch & dinner @KFC...sedap woo ayam original dia..

@ mark & spencer


 lunch @ KFC..halal

Hari ke- 5 kami di Bristol, cikSuami abih training and training nya half day..so bila dia balik je, kami pergi jenjalan @ clifton bridge...tangkap gambar sekeping dua, then gerak pergi cardif..malang nya bila sampai cardiff dah gelap..cantik cardiff ni, banyak bangunan bentuk castle..last day tu, lebih kepada nak menikmati pemandangan Bristol 

@ clifton suspension bridge




otw to cardiff

Keesokan hari nya, pagi-pagi kami dah check out untuk pergi ke London...tiket dah beli siap-siap secara online dari Malaysia..Baju kitaorang ni sama je,pakai baju berlapis-lapis..tapi kat belah dalam tu sebenarnya baju tidur..5 hari di bristol, aku sempat la basuh baju...basuh skit-skit, sidai dalam toilet..

                @ train station @ bristol                                              depan hotel

so itu sahaja la entry pengalaman kami di Bristol..pendapat aku, Bristol ni kira ok la untuk tinggal kat sini, maksud aku untuk sambung belajar...sebab tempat nya tak de la sesak ..tapi apa - apa pun lag best duduk kat Bangi...muahaha, tetiba je..ok sambung next entry..@ London..

:: Bristol || part 1 || ::

assalam,

sambungan dari entry lepas..dari paris kami naik train untuk ke london, turun kat king cross station..kali ni pun balik hari dah gelap, memang tak nampak apa la..pastu rushing skit sebab nak kejar train ke Bristol..tiket dah beli secara online dari Malaysia..perjalanan dari London ke Bristol amik masa 2 jam..disebabkan terlalu penat, aku dan cikNuha membuta je sepanjang perjalanan..sampai kat station keretapi Bristol, hari plak hujan renyai...dengan keadaan yang memang dah sejuk + kesejukan dek hujan, kami decided amik cab untuk ke hotel sebab kasut cikNuha hilang sebelah..walhal jarak station ke hotel, hanya 5 minutes (walking distance)..kena la dalam 4 pound.. alahai la anak..kat bristol kami duduk kat hotel ibis...ok la hotel nya..selesa untuk didiami selama 5 hari..kenapa 5 hari?sebab cikSuami sebenarnya ber'training' di Bristol selama 5 hari...

Ni gambar keesokkan hari nya..ada budak jetleg 


 View dari tingkap hotel, bangunan coklat tu station keretapi..dekat kan?

Kat hotel ni tak ada almari bertutup, ada camni je..1tingkat untuk ubat & susu, 1 tingkat untuk makeup mamaBabah & minyak angin, 1 tingkat untuk makanan, 1 tingkat untuk pampers dan 1 tingkat untuk baju budak kecik

Botol susu baru cikNuha, dari Malaysia bawa botol brand Kiko, pastu hilang kat Paris, beli brand Avents masa kat UK..murah je ni, RM25, kalau kat Malaysia mahal lagi..

tak ada apa- apa aktiviti pun selama 5 hari kat sini, banyak masa lepak kat hotel..sebab penat ..hari pertama dan kedua tu memang aku and cikNuha duduk je hotel...makan je apa yang ada..alhamdulillah cikNuha pun memang jenis accept je apa jenis makanan..mama nya yang memilih skit...makan malam cikSuami beli kat kedai pakistan...burger nya besar betul, tak selera langsung nak makan, aku makan fries je..waktu siang aku tengok tv, masa ni, kate middleton masuk hospital sebab morning sickness..so berita pasal progress kesihatan dia, setiap setengah jam akan disiar kan kat tv...tengahari skit, aku turun ke lobby sebab nak pakai wifi free..nak skype dengan cikNia and cikHani..

 enjoy je makan biskut

makan tanpa complaint..janji makan

ready nak keluar, masa ni nk pergi beli kasut..pakai 2-3 lapis baju; baju tidur, t-shirt, winter coat


happy je

ni waktu subuh kat sana..

masa ni lepak kat lobby, nak skype dengan kakak

breakfast biskut dengan mama

kakak-kakak tengah solat dengan onni

ok, nanti sambung cerita di Bristol ye..

:: paris in 1 day - last entry ::

as salam,

ni last entry pasal Paris.. dari eiffel tower kami bergerak untuk ke Musée du Louvre..aku sebenarnya memang dah tak de mood dah nak jalan, kaki sakit sebab pakai kasut..perut lapar minta diisi nasi..memang mood tak baik la..tapi kugagah kan jua, sebab bila lagi kan nak sampai paris lagi..on the way ke musee du louvre ni lalu dekat eye of paris..tapi aku takat tengok je la...tak de hati pun nak naik

 Berlatar belakang kan eye of paris

 Ni bergambar kat jambatan yang dikata kan tertua di Paris..kat putrajaya lagi cantik

sian cikNuha kepenatan

Musée du Louvre ni terletak dalam satu kawasan yang berpagar..satu kawasan yang luas dan sangat cantik..sangat sesuai untuk berdating..even kerusi untuk berdating pun ada di sediakan...


OMG..oh me gemuk...

 belakang tu Musée du Louvre

kitaorang takat tengok dari jauh je..ramai gila kot orang..yang queue untuk masuk pun macam ular kena palu...ada apa kat Musée du Louvre?potret monalisa...orang kata la..nak tahu lebih lanjut, sila google sendiri..dari sini, kami cadang nak jalan lagi.nak gi mana ntah, tak ingat dah aku..tapi yang pasni nya lepas tu kami sesat..waktu plak nak dekat pukul 4 petang, so kami decide amik metro, untuk balik hotel ambil beg..sebab nak kejar train untuk ke London..

sampai sini dulu ye, lepas ni entry Bristol plak..

:: paris in 1 day - part 2 ; Ada apa dengan eiffel tower ? ::

jawapan aku, susunan besi-besi yang cantik...muahaha..

sambungan dari entry yang lepas, dari Triumphal Arch, kami berjalan kaki ke eiffel tower..kalau ikut handout yang dia kami print tu, estimated time jalan kaki dari Triumphal Arch ke eiffel tower tu 30 minit.. tapi aku rasa aku jalan nak dekat 45 minit kot..sebabnya : 
1. sesat...aku rasa skill aku and cikSuami membaca peta tak de la teruk sangat , tapi ntah macam mana boleh sesat..walhal pakai google map tu..
2. kami kena cari jalan alternatif sebab ada jalan yang ditutup sebab construction & deco untuk christmas...
 3. memang aku jalan slow, sebab kaki sakit pakai kasut..aku tak suka pakai kasut, rasa kaki tak dapat bernafas..


along the way dari Triumphal Arch tu, kami lalu dekat deretan kedai- kedai yang berjenama..masa time aku pergi sana, tengah musim sale..ibarat macam kita la, masa bulan puasa kan sale raya sana sini.. kat sana, bulan december ialah bulan sale sebab bulan raya depa..tapi aku setakat lalu dan tengok je la kedai -kedai tu, sebab pertama aku memang tak berminat nak shopping ni..aku bukan kaki shopping...satu lagi, memang tak de budget pun nak bershopping...masa ni la kami dihampiri dengan peminta sedekah.."do you speak english?"..aku geleng je..pastu apa ntah dia cakap, yang aku dengar fisabilillah..ehm, orang muslim kot, sebab peminta sedekah tu pakai tudung..


berlatar belakang kan deco yang dibuat di tepi jalan

berjalan dengan slow dalam keadaan yang sejuk memang penat la, tapi nak wat camne, kaki sakit...memula aku pelik gak tengok  orang france ni, musim sejuk pun rilek je berjoging..pastu cikSuami cakap tu cara depa nak panaskan badan...bagus betul la..kalau kat malaysia, tak lari pun panas..muahhaa..selain kedai barang berjenama, banyak juga kedai souvenir..tapi aku prefer beli souvenir yang jual kat stall / van bergerak kat tepi jalan..sebab pada aku, may be harga nya lagi murah sebab kos sewa tapak lagi murah..kot la, aku agak je...kedai souviner pertama yang aku singgah  kat tepi jalan  je...aku beli fridge magnet je..cuba juga tawar- menawar..since depa pun tak pandai english, cakap pun basic-basic je la..hahaha, aku pun bukan pandai sangat speaking ni..kalau dia letak situ contoh : 4 fm for 10 euro, aku cakap la "5 fm, 10 euro"..lebih kurang gitu la..nasib baik dapat murah ..then masa aku bayar tu, dia tanya aku ,"malaysia?kuala lumpur?"..hahaha, walhal aku dari putrajaya..tapi aku ha kan je la..kang kalau aku jawab malaysia, putrajaya pening plak dia..aku tanya dia, "have you been there?" dia jawab "one day, klcc"..glamour jugak malaysia, klcc..satu lagi kedai yang aku singgah, aku cuba tawar jugak, mula-mula aku speaking, pastu orang kedai tu balas "empat, sepuluh"..pastu aku balas balik in malay, dia jawab "kalau mahu kasi lebih, saya amik, kurang tak de"..ceh! aku sengih je, and terus keluar..tak pe banyak lagi choice..

sebenarnya tak susah nak cari eiffel tower ni, sebab bangunan tu kan tinggi, dari jauh dah nampak..bila sampai je kat eiffel tower tu, memang kagum la sekejap..melihat keindahan bangunan yang selalu dikaitkan dengan perkataan romantik...kat tepi eiffel tower tu, ada taman untuk duduk rilek-rilek..ada juga askar yang jaga kawasan keliling eiffel tower tu, ronda-ronda kawasan sekitar sambil pegang senapang...

kami tak naik pun eiffel tower ni sebab ramai gila orang ...memula aku rasa macam frust la sebab tak dapat nak tangkap gambar berlatar belakangkan eiffel tower in full view..mungkin sebab skill fotografi aku tak de kan, so tonggeng telungkup camne pun tak dapat..lepas tu, cikSuami kata yang mana ada je sudah la..banyak lagi tempat nak pergi..so, kitaorang pun mula la gerak menjauhi eiffel tower...

rupa-rupanya kat depan eiffel tower tu, ada space yang lapang yang disediakan untuk sesiapa yang nak tangkap gambar berlatar belakang kan eiffel tower (full view, maksudnya  nampak tower tu dari atas sampai bawah)..kat sini jugak ramai orang france yang jenjalan dating  @ bawa anjing jalan-jalan..memang ramai la orang nak snap photo, tu pun kena tunggu giliran nak amik dapat tempat yang best view..masa cikSuami tengah snap photo aku, kitaorang dengar "hang amik ke kiri skit!"..muahaha, again ada malaysian..so apa lagi, bila dia lalu je depan kitaorang, kitaorang minta la tolong dia tangkap gambar kitaorang..so ini lah hasilnya..

dari eiffel tower ni, kami bergerak musee du louvre..so sambung next entry ye..

:: Paris in 1 day - part 1 ::

yes, paris in 1 day..Only 1 day..

sambungan entry yang sebelum ni, since winter baru je start, waktu siang nya pendek..so kena la gunakan masa yang ada dengan sangat bermanfaat..hari plak hari sabtu, time orang pun cuti..mesti la expect orang lain pun akan keluar berjimba - ramba hari tu..

sebelum cerita lebih-lebih, biar aku cerita output research yang aku dah buat pasal Paris ni :

1. tak ramai rakyat perancis yang boleh berbahasa inggeris  
2. signboard mostly in france, macam kita kat malaysia ni dwi bahasa kan ? so proud to be malaysian
3. jika ada orang menghampiri anda dengan bertanya "do you speak english?"..geleng saje..ni semua peminta sedekah ..
4. jika ada orang perancis yang offer pertolongan, baik tak payah terima sebab nanti last-last depa minta duit

ok sambung cerita, kitaorang keluar pagi tu, and check out siap-siap..owner hotel tu baik hati betul, bagi tumpang kan luggage kitaorang FOC...oh sebelum tu nak bagitau, aku dah siap-siap download planning trip..visit paris in 1 day .. sesangat la berguna ok..

 bergambar kat depan hotel

so colourful glove cikNuha

@ station La Chapelle

keluar je dari hotel , masyaAllah..sejuknya walaupun matahari dah keluar..memang jakun la sekejap..bila cakap je, asap keluar ikut mulut..muahhaa..sori ek uolls, myouls baru 1st time pergi oversea...cikNuha still letih lagi, tapi nak buat camne, terpaksa la ikut keluar..hotel yang kami duduk tu tak jauh pun dengan station La Chapelle..so dari station tu kami naik metro untuk ke Triumphal Arch..

sebelum tu nak cerita pasal station kat La Chapelle ni..kotor..serius aku cakap kotor and hancing..ingat tak previous entry aku pasal orang perancis kencing tepi jalan..agaknya budaya depa kot..station metro ni, korang boleh la imagine macam station komuter..bezanya kat Malaysia, kat palang nak masuk tu ada guard jaga ..kat paris tak de..so ramai jugak la orang-orang awam yang tak ikut peraturan, depa selamba je langkah palang untuk masuk...

aku dah tak ingat dari La Chapelle ni kitaorang turun ke station mana untuk ke Triumphal Arch...hahaha, korang google la sendiri ek..tapi aku nak cite, masa aku sampai kat next station tu, aku and cikSuami kena angkat buggy untuk naik tangga ..masa tu aku sangkut handbag aku kat handle buggy..cikNuha tak turun buggy sebab dia letih..cikSuami pegang belah depan buggy, aku pegang belah belakang..tetiba datang 3 orang remaja perempuan perancis dari bahagian belakang aku offer nak tolong..2 orang sebelah kanan, sorang sebelah kiri..

depa budget licik la..2 orang yang sebelah kanan aku offer untuk tolong, so bila dia cakap of course la aku pandang muka depa kan?tapi dalam masa yang sama, budak yang sebelah kiri tu cuba untuk MENYELUK handbag aku...nasib baik aku nampak, terus aku tepis tangan dia..huhu! masa tu dia tengah try bukak zip handbag aku.. bila aku dah tepis, cepat-cepat dia bla..jadi sesiapa yang pergi paris, berhati-hati la ek...

keluar je dari station tu, memang terus sampai ke Triumphal Arch...aku pun tak tahu la apa menarik arch ni..tapi memang cantik la, siapa-siapa yang amik achitecture mungkin lebih menghayati keindahan arch ni..macam aku, tangkap gambar je la..masa kitaorang tengah sibuk-sibuk tangkap gambar tu, tetiba dengar "satu..dua..tiga.."..huhu, ramai jugak malaysian yang tengah berjimba ramba kat paris time tu...


kitaorang dapat tangkap gambar sekeping dua, kami teruskan perjalanan ke next destination.. memang ikut apa yang dicadangkan dalam handout yang kami print tu..dalam handout tu suggest the most places to visit in 1 day..siap ada map dari satu destinasi ke satu destinasi and estimated time if berjalan kaki...so cikSuami suggest suruh jalan kaki je sebab dekat and leceh kalau naik metro, since station depa hanya ada tangga..next destination of course la eiffel tower..

so sambung next entry ek..

:: Flight A380, Eurostar & Paris::

Assalam,

Sambungan entry yang lepas..walaupun lambat, akan di ceritakan jugak.. 

perjalanan kami bermula dari KL ke London menaiki MAS; business class...ramai cakap , wah bestnya naik business class...banyak nya duit...marilah akak cerita kan perkara sebenarnya...cikSuami disponsor oleh kerajaan Malaysia..kalau nak beli tiket business class ke london, harga tiket untuk return hampir Rm 17k/ seorang..belum mampu lagi kalau nak keluarkan duit sebanyak tu..so cikSuami telah me'redeem' point enrich yang dia kumpul selama ini..tapi point tu lepas harga tiket je..so kami terpaksa bayar harga tax, lebih kurang rm 5K... so ok la kan 1 adult & 1 infant, return KL- LONDON , business class..

so apa enrich tu?senang cite enrich tu macam tesco card la..kalau tesco card pun tak tau , google sendiri...penat akak nak cite..so berbalik kepada cerita enrich ni, cikSuami kan selalu outstation naik MAS, so setiap kali naik flight, dia akan dapat point ..point tu berdasarkan miles (kalau tak silap aku la, kalau silap mahap kan diriku yang hina ni)

ok pagi nak bertolak tu, adik , kakak , mama aku and cikNia & cikHani , hantar kami sampai ke ERL putrajaya..sedih wei rasa, nak tinggal anak lama-lama..masa kiss Nia tu , menitik juga la air mata, sampai Nia tegur , "mama nangis?"...dia and Hani rilek je..yela, mak long depa dah janji nak bawa gi jalan..aku pun senang hati skit, bila depa happy and tak sedih2.. ok, lepas check in, kami lepak kat golden lounge @ airport..passenger yang naik business / first class @ gold card enrich member je yang boleh masuk sini...kat dalam ni semua ada, nak mandi boleh, makan boleh, ada games room, ada playland room..nak buat keje pun boleh...nak tidur pun boleh..semua kemudahan tersedia, tinggal bawa badan je...kalau cikNuha terberak, cuma bawa dia bersama hasil kumbahan nya masuk dalam nappy changing room tu..dari pampers, towel, lotion and etc..semua disedia kan..so kitaorang  lepak la dalam golden lounge ni sampai tiba masa masuk flight...



ok, tiba masa masuk kapal terbang..ni kira 1st time la cikNuha naik flight..aku plak dah beberapa kali, tapi beberapa kali tu less than 10 kali..huhu! tapi 1st time jugak aku and cikSuami duduk kat business class...

Seat business class 


tengok kaki anak dara..baik punya landing

overall memang best la naik business class ni..ye la, harus la best kan..harganya pun best.. walaupun pramugari and pramugara yang bertugas nya 'kertu', tapi layanan sangat memuaskan la..cuma masa perjalanan pergi selama 13 jam ni, flight bising sebab ada bocor kat bahagian belakang.. kitaorang tak dapat minta bassinet masa ni, sebab dah full..so cikNuha kena la dok atas pangkuan kitaorang.. tu yang tak best tu, seat business pun dah macam seat economy..sebabnya anak dara ni bila dia nak tidur, dia nak tidur baring, macam atas katil...pasal makan plak, memang awal penerbangan tu MAS bagi makan sampai nak muntah, lepas tu 2 jam sebelum mendarat baru dia serve lagi..tapi andai kata lapar lagi, boleh je minta makanan...sepanjang 13 jam ni, cikNuha dah membuang hasil kumbahan 'besar' dia, 4 kali..tension myols!oh, pampers dibekalkan oleh MAS, tapi cap ayam la..toilet dalam flight ni, pergh...ok , kecik memang la kecik kan?what u expect?dalam flight kot..tapi dari sabun, lotion, perfume yes perfume, dalam toilet ada perfume..semua brand aigner..so setiap kali aku masuk toilet , bukan cikNuha je aku sembur perfume, toilet tu pun aku sembur juga..cikSuami kata, ni 1st time la dia jumpa orang yang keluar toilet, wangi..muahaha..

so sepanjang 13 jam perjalanan, kami buat apa?selain makan & minum, membuang & membuta..kami juga main games and tengok movie...tapi tidur pun tak berapa nak lena la sebab macam aku cakap tadi la, seat aku tetiba bertukar jadi seat economy dek kerana cikNuha...

setelah 13 jam dalam flight, sampai la kami dia airport yang diomong-omongkan paling sibuk didunia...Heathrow Airport..masa kami sampai ni, hampir tengah malam waktu UK..so bermula dari ini, sepanjang cerita aku ikut waktu UK...malang nasib kami, kami jalan menonong je pergi tempat amik luggage tanpa amik stroller cikNuha...so masa amik luggage tu, lama juga la kami stay situ, sebab nak tunggu staff airport bawa turun stroller budak kecik..masa dalam airport tu dah rasa dah sejuk, so kena la keluarkan semua coat yang tebal-tebal tu...so lepas dah dapat luggage and stroller, terpaksa rushing skit nak catch up train untuk ke paris..yes, PARIS uolls..keluar je dari airport, naik underground tube untuk ke King's Cross St. Pancras tube station...station ni ala-ala kl sentral...(train)eurostar pun stop kat sini..

@ airport.. ngantuk dah ni

masa ni tengah tunggu stroller turun

so dari sini, kami naik eurostar untuk ke paris..train yang kami naik tu, is the last train for that day,masa tu pukul 11 malam, dan dijangka tiba di paris pukul 1 pagi..penat betul + sangat sejuk..rasa macam muka ni kena tepek dengan ice cube..so disebab kan sangat penat, memang tak de la gambar dalam train..aku dengan cikNuha membuta je sepanjang perjalanan...tiket ni kami beli online dari Malaysia..harganya??total rm1.5K/ 2 person, class biasa je , yang paling murah..seat kecik, lagi besar seat komuter..sempit..masa aku datang tu winter baru start...mat saleh yang sama train dengan aku, mostly berbau..tak mandi kot..pening aku kejap..sian sangat kat cikNuha, penat betul dia...

perjalanan dari London ke paris amik masa 2 jam..sampai ke kat station gare du nord..terus cari signboard exit..tapi sebelum tu,  kami pergi ke information kaunter , nak tanya direction ke hotel kami..1 la masalah kat paris ni, aku rasa semua orang tahu kot..orang paris ni tak ramai sangat yang tahu berbahasa inggeris..even staff yang keje kat information kaunter tu pun tak reti nak cakap english, tapi dia paham apa cikSuami cakap..cikSuami bagi nama and map hotel yang kami booking ..then dia printkan nama station yang patut kami drop..so kami pun beli tiket and naik la train metro (nama underground @ paris)..dia suggest kami turun kat station la chapelle..rupa-rupanya station tu 5-10 minutes walking distance dari gare du nord..tu pun kami dapat tahu keesokkan harinya.. facilities kat metro ni sedih skit la..masa ni aku teringat malaysia and i'm proud to be malaysian..train ni kan kat bawah tanah, masalahnya setiap station depa ni, TAK  ADA lift @ eskalotor ek..so korang imagine la camne nak bawa luggage and stroller dalam masa yang sama untuk turun tangga..susah betul..ada je orang nak tolong, tapi aku prefer tak ditolong, sebab research yang aku buat sebelum pergi ke sini, jangan terima apa pun pertolongan orang paris ni, sebab at the end of the day, depa hanya nak duit..

malam tu bila aku masuk je dalam train ada couple perancis yang agak tua, pandang aku semacam je..aku senyum je kat depa, tapi entah kenapa, yg silelaki tu macam nak bangun nak terkam aku, tapi ditahan oleh bini dia (aku agak bini dia la..) then aku tengok keliling dalam gerabak tu, oh, aku sorang je yg pakai tudung...then aku pegang kuat-kuat tangan cikSuami.. turun je train, aku cite kat cikSuami, dia kata ada sesetengah orang perancis sangat benci pada muslim..so may be dia salah sorang nya..

setibanya kitaorang kat station La Chapelle ni, kitaorang keluar station and tetiba lost..tak tau nak pergi kiri @ kanan, just imagine pukul 2 pagi di paris...for the first timer...risau cuak takut..tawakal je amik kiri and just go straight...signboard semua dalam bahasa perancis..dalam few meters tu, kami nama orang cina, baru berani nak tanya direction..then orang cina tu tunjukkan direction...on the way cari hotel tu ada la aku jumpa 2-3 orang , orang perancis kencing tepi jalan..selekeh gila!!sampai je kat pintu hotel, owner hotel tu tengah kunci hotel..cuak jugak tu..then tak sempat tanya owner tu dia dah cakap , "noor muhammad?"..huh!lega...finally, sampai juga...dah check in terus naik bilik...hotel ni kami book thru hotel.com...mahal juga la, katanya 3 bintang, aku tengok, macam layak dapat taik bintang je..nasib nak tidur je, bukan lepak berhari-hari...so malam tu , rasanya pukul 3 pagi baru dapat rest..

ok, next entry cerita jalan-jalan kat paris..bye!


Followers


up