:: Progress Durrany ::

Sekarang Nia Durrany dah 1 tahun 4 bulan.

percubaan untuk keluar dari buai

Apa progress nya?

- Sihat, kengkadang selsema batuk, & sangat aktif
- Sangat pandai & suka bercakap, walaupun pelat …setiap hari ada je vocab baru…nasib baik
pelatnya tu still boleh paham..cth : nak susu..”nak tutu”..ok la kan?
- Kehidupan kami makin senang bila dia dah pandai request..bila merengek-rengek, kami tanya
nak apa?dia akan bgtau dia nk apa, nak makan ke, nak air masak ke..nak susu ke..so x payah
guessing lg cam dulu…tapi x suka betul bila nk cakap..”nak uar”= nak keluar..kaki ronggeng
betul la minah ni
- Lagu favourite: aliff oiam…bila orang nyanyi “please..please..”dia sambung ..”amu atal” =kamu
nakal (sepatutnya, “kamu jangan nakal”)..lagi satu, lagu “nur aceh” = nur kasih
- Bila dah pandai cakap, banyak la permintaan..sekarang kalau makan dengan babah kat dapur,
mesti suh babah angkat kerusi untuk dia..pastu kalau babah tepuk bila nak tidur, “babah, pok
ni”..ada plak tempat-tempat tertentu..
- Kalau amik telefon mama, selalu nak tangkap gambar mama..tapi kamera tu dipusingkan ke
muka dia…sambil cakap “yum mama” = senyum mama..camne tu?
- Masih suka minum air masak berliter-liter satu hari…dan mendatangkan masalah bila masuk
bab pampers..satu hari je, purata penggunaan pampers : 4 keping pampers “PetPet” & 1
keping “MamyPoko” = rm3..tu pun kalau x berak..kena kerap tukar, kalau lambat skit..bocor!
sebab kencing banyak..
- Makan?pantang Nampak orang dalam rumah ni makan, mesti minta..@ dalam kata
lain..makan je semua makanan..tak pilih langsung..termasuk la yang pedas, petai & durian..
- Kelmarin g check up kat klinik, berat Nia 10.5kg, kalau ikut graf still normal ..& kami request
ubat cacing sebab anak member lain semua dapat…
- Makin kerap minum susu, dulu 1 hari 2-3 kali je.
- Takut dengan lori yang berbunyi, contoh lori jual gas & lori surat khabar lama..sebab kalau dia
nakal, kami cakap “lori, amik Nia”..@ dalam bahasa Nia “wiwi amik tatak

Progress on Hani Durrany



Sudah 1 bulan..

- 90% breastfeed + 10 % susu formula (terutama lepas mandi)
- Kurang skit nangis masa mandi..kurang skit je, lebih banyak nangis..sampai Nia selalu ejek “dik
kut ye” =adik takut air
- Posisi tidur ada pelbagai, tapi lebih kerap tidur meniarap..
- Suka sangat buat bunyi: iyeaahhh, ngeh, ngek & dll..kesimpulan Hani memang banyak bunyi
compare to Nia ..mungkin kah ini kerana masa pregnant kan awak dulu mama...x pe la,
mungkin kebetulan..
- Bila nangis, lontaran vocal Hani sangat tepat & tinggi..pitching pun terletak ..@ dalam erti kata
lain..nangis kuat gila, macam kena dera..
- Berat sudah naik 1 kg (3.1kg ke 4.1kg)
- Secara purata 90% aktivit Hani ialah tidur
- Sudah angkat kepala, pusing kekiri & kanan..boleh berubah posisi tidur, dari keadaan menegak
ke melintang..
- Kalau nak tidur, sama ada Hani tewas di'n3n3n' Mama @ kena tepuk bontot (tender tepuk
menepuk ni cikSuami yang menang)
- Selalu berak & kencing, jadi pampers Hani ialah pampers yang paling murah ..xkira la brand
apa, janji yang paling murah kat dalam Babycentre tu..currently, Hani pakai brand Baby Like
economy..Alhamdulillah ok & x de rashes..
- Kembung perut?Alhamdulillah setakat belum pernah lagi

Semoga 2-2 Durrany MamaBabah terus sihat sempurna, bijak & menjadi anak yang solehah..kami sayang sangat awak berdua..

p/s: nak tulis progress Mama jugak..berat sebelum pregnant, 55 kg..setelah sebulan melahirkan Hani..56.5kg..suka!hehehe.. tapi still kena bantuan drpd pakar untuk menghilang part-part yang menggelebeh..keep slim or slim world?huh!

1 comments:

fitria berkata...

knp hani byk bunyi?? ke die tgh karaoke..lagu ape?? lagu jamal abdillah kot...xpon kamelia..ngeh3..

Followers


up