:: Mari belajar menyebut ::

cabaran telah bermula..since gigi Nia Durrany hampir penuh, Nia x ada reason nak cakap pelat...ececeh, poyo je mamanya..tapi bukan senang tau..dulu saya pernah tengok rancangan kat TV, pakar kata kita (parent) kita cakap dengan bahasa yang betul..not babytalk..pastu suh anak kita tu tengok mulut kita masa kita sebut tu, contoh bo-la..nak sebut bo tu kena bulat skit mulut ..la tu kena nganga luas skit..penat tau..

so semalam, cikSuami kekedai buku cari buku untuk keje dia..so saya pergi kat section kids then terjumpa la flash card dengan 2-suku kata..& flash kad tu sangat besar..ye sangat besar..sampai kat rumah cikSuami ajak bukak kelas menyebut....flash card ni bukan ajar A-Z,tapi ajar menyebut perkataan dengan 2 suku kata je..

1st kad : A-Yam

Babah : ok mama sebut ni..tengok mulut babah ...A..
Mama : A..
Babah : Kakak tengok mulut babah, sebut A..
Nia: Ayam..
Babah:Pandai..
Mama : x boleh cam gitu, kena sebut satu-satu..a-yam
Nia:Ayam, puk anan(tepuk tangan), agi abah (lagi babah)

2nd kad: O-ren

Babah:ok ni tengok mulut babah..O..ok mama sebut..O
Mama : O..
Babah : Kakak sebut..O..
Nia : Ooo..ni
pastu ketawa
..
oni..(onni ialah panggilan untuk nenek Nia)
Babah : bukan la, O-ren..
Nia:Ooo-en

3rd kad : Da-un

Babah : ok ni plak,da
Mama :da
Nia: da
Babah : un
muncung skit mulut
mama: un
Nia: lun..da-lun..

satu hari max 3 word je..lebih-lebih kang x dapat plak...

1 comments:

Haniza berkata...

ekekeke...comellla..

Followers


up