:: Upin & Ipin ::

Kami suami isteri tak pernah tengok pun cerita Upin & Ipin..just tahu mereka ialah kartun dengan tag line "betul, betul, betul"..tapi Nia selalu sebut pin-pin (upin-ipin)..

Nak dijadikan cerita, semalam lepas balik keje..Hani merengek nak tidur, dah ditepuk-tepuk x mau jugak tidur..kesudahnya masukkan dia dalam buai..lepas tu Nia sibuk ajak main puzzle dengan dia..mata dah la ngantuk gila sebab badan rasa penat sangat..lagipun x cukup tidur pun ye jugak..cikSuami plak masa tu tengah mandi..so untuk menarik perhatian Nia supaya tak main puzzle sebab ni kes mama dia nak melayan anak main sambil baring, kalau main puzzle kena duduk..so saya ajak la Nia dok sebelah saya , dengar saya bercerita, sambil sebelah tangan lagi membuai Hani...cerita pasal apa?mestilah watak utama nya Upin & Ipin, selit skit2 pasal mamaBabah upin-ipin, pastu kawan-kawan upin-ipin plak namanya kak Nana, kak Nurin..pastu mestilah ada part yang mamaBabah dia g work, pastu depa ada binatang peliharaan yang namanya elephant..kesimpulan nya semua watak dalam cerita ni , semua yang Nia kenal..pastu aktiviti upin-ipin ada kaitan dengan kehidupan Nia..yang kelakar nya bila saya cakap, "babah upin cakap kat upin, babah nak g work ek"..pastu nia jawab "ti tam babah amik na ek"= nanti petang babah amik Nia ek?..eh, ni cerita upin, bukan cerita Nia..bila saya bgtau macam tu dia senyum je..mcm paham je mama dia x de idea nak mereka cerita..

untuk sesi pertama, dengan mata mama yang dah mengantuk, cerita upin berakhir dengan..."pastu upin pun tidur..ok dah abih dah cerita"..tetiba Nia cakap "ma,adi ma..adi ar ma"=ma lagi ma, lagi la ma..adoi..pastu ntah brape kali ntah cerita itu berulang2..rasa kalau dicompile dalam cd, pastu play kat cd player..mahu panas player tu kot..asyik ulang byk kali..ending cerita tu bila cikSuami keluar dari toilet..hehehe..Nia kan geng babah dia..so bila babah ada, Nia terus turun katil, membontot je babah g mana..

Ni nak cite, beberapa hari lepas Hani jatuh katil pukul 3 pagi..huh, tidur lasak sungguh macam gasing..so cikSuami bercadang untuk cabut katil weekend ni sebab lately cikSuami bz sebab banyak ada presentation..sian siGondol tu..tapi yang bestnya Hani sudah merangkak..jadi, langkah dia sudah makin panjang..

1 comments:

liyana zulkeplee berkata...

aku dh tgk upin ipin tu..best..hahaaa

Followers


up