:: updating on Durrany ::

saya sangat seronok bila bercerita tentang Durrany..sangat bahagia..sangat teruja..mestila kan..anak sendiri..itu la racun, itulah penawar..

Nia Durrany dah nak masuk 2 tahun..kejap je rasa dah nak masuk 2 tahun..tapi kalau orang tengok dia, orang selalu cakap dia bukan macam budak 2 tahun..sebab fizikal nya yang agak montel..dengan kepochi nya yang macam budak besar tu..i have to admit la, bila dia jadi kakak, dia cepat matang..Nia sangat kepochi dan kepala nya sangat pandai auta..MamaBabah selalu kena ada jawapan sepantas kilat untuk soalan-soalan, kenapa?mana?siapa?macam mana?..sekarang baru saya rasa apa yang Mama saya rasa dulu..sebab saya pun kepochi gak...bila time penat sangat tu, alahai..malas la sangat..pernah satu masa tu, Nia merengek nak suruh pasang ubat nyamuk sedangkan masa tu ubat nyamuk dah abih..bila kita explain kat dia, ubat nyamuk abih, hari dah malam, kedai dah tutup..tak boleh beli ubat nyamuk..tetiba dia tak mau terima plak explaination cikSuami, paksa juga suh pasang..oh, ni satu la bad habit dia..bossy ok!adoi..last sekali cikSuami cakap tidur je.malam ni nyamuk tak de..NYAMUK CUTI..terus Nia diam..agaknya tengah memikirkan kebenaran statement Babah kot..

Nia masih lagi memegang title anak Babah..anak babah bukan sahaja bermaksud, adik tak boleh bermanja dengan Babah, termasuk lah mama jugak ok!Masih tak mahu beralah dengan adik, kalau bab mengkedekutkan barang, dia memang champion..selain bossy, dia jugak kakak yang garang..masa Hani merengek sepanjang malam due to gigi nak tumbuh,pagi tu, Nia marah Hani .."apsal nangis?nangis je..bising tau..kakak nak tido..amboi, biasa dia tu!"..huhu, macam la dia tu dulu baik sangat..ni dengar ek cikNia Durrany..awak pun sama je ek..SAMA ok!

sekarang kalau time nak turun @ naik tangga rumah, selalu gaduh dengan Babah..sebab tak nak bawak botol air masak..Nia claim botol air masak dia berat..so dia suh Babah yang bawa..sebenarnya bukan berat, tapi tulang yang berat @ malas..kalau dia bangun tidur dulu sebelum adik, dia akan memekak tepi telinga adik, sampai adik bangun..kalau adik dah bangun, dengan senyuman bangganya, dia akan cakap kat mama "ma, adik dah bangun"..pastu main dengan adik, pastu buat adik nangis..pastu biarkan suh mamaBabah handle..bijak kan?kalau adik tak bangun jugak, dia akan cakap "tido je!"..sekarang ni lagu favourite dia, nenek-nenek sebongkok 3, dulu menggegar dunia..kekadang Nia akan tukar watak dalam lagu, nenek kepada adik..memandai je..

Hani Durrany plak sudah meliar..sangat aktif kesana -kemari..kalau tak dapat sesuatu yang dihajati, awak terus menjerit..setiap hari Mama akan dapat aduan dari Onni awak, awak asyik menangis je..tak boleh kena tinggal...adoi la adik, nape awak ni?rambut masih segan nak memanjang..kalau bawak ke mana-mana, orang cakap awak ni BOY..kalau mama pakai kan headband plak, macam poyo plak..pergi klinik je pun..dressing macam nak pergi KLCC..gigi sudah ada 3 batang..makan sudah macam-macam..pagi tadi awak breakfast kuah lontong..sedapkan?hehehe..awak tak pandai duduk lagi, tapi sudah mahu panjat sofa...

yang kecik sorang ni, anak manja Mama..baru nampak mama pakai cantik skit, sure membontot..takut kena tinggal..kalau kat kedai makan, Mama pass Hani kat Babah, then mama beralih tempat duduk sekejap, awak dah meraung macam Mama nak pergi London..adoila sigondol!sudah pandai jugak mencari pasal..MamaBabah dah bagitau kan, botol air masak kakak jangan usik..Hani kan dah ada botol sendiri..apsal suka lagi minum air masak kakak?pastu buat muka selamber je ek!kalau tak pun selalu nak pergi bilik air..bila babah panggil nama , pandai awak stop ek..tapi setakat stop je la..bukan reti nak patah balik pun..

anak-anak MamaBabah, semoga awak semua menjadi insan yang berguna, berakhlak mulia dan solehah..mamaBabah sayang sangat Durrany!mama tak sabar nak celebrate besday kakak ni..

:: ILI ::

i'm back..last week saya MC ...saya disahkan kena virus ILI..rasanya letih, pening, penat sebab batuk & selsema...yang part selsema tu yang paling penat..rasa sesak nafas..2 hari pertama MC sebab demam biasa ,doktor kata la..then masuk hari -3 tak baik-baik juga..demam on off..malam badan dah hangat..tak pernah-pernah ubat demam tu abih, kali ni memang abih la..memang sangat berdisplin..since demam pun dah 3 hari,so pergilah gov hospital ..pergi Hospital Serdang..cerita la kat doktor all the simptoms, so encik doktor suh pergi klinik kesihatan, amik darah..dia cakap suspected dengue..so keesokkannya pergi la check darah..result shows that everything ok..it just ILI..just?wa cuak beb!doktor bagi MC & suruh abiskan tamiflu dalam masa 5 hari..so sekarang, sudah kembali bersemangat untuk bekerja..pada semua yang demam,batuk @ selsema ..better pergi check..bukan apa, mencegah itu lebih baik daripada merawat..

:: ConTest "Tidur Paling Comel" by InfantiaHouse::


NI satu lagi contest yang saya join...

  1. Jadi follower blog InfantiaHouse ... --DONE
  2. Letakkan banner di atas di ruang sidebar blog anda... DONE
  3. Copy & paste tajuk entry anda seperti diatas dan pastikan buat link ke..
    http://infantiahouse.blogspot.com/2010/03/contest-tidur-paling-comel-by.html
    terus ke blog InfantiaHouse... DONE
  4. Letakkan Gambar anak yang yang berumur 0 - 4 tahun. DONE
  5. Gambar tu mesti gambar bayi yg tengah tidur nyenyak bersama bantal.
    ( tak kisah la nak aksi mcm mana..yg penting dia sedang enak tidur dan aksinya mencuit hati...)
    DONE
  6. Baby tu tak semestinya anak anda..letak anak sape2 pun boleh, yang penting baby tu mesti ada pertalian darah dengan anda. DONE
  7. Letakkan juga nama, umur, tarikh lahir dan warna kesukaan dia (untuk hadiah nanti) DONE
  8. Dan jgn lupa, tinggalkan link utk penyertaan anda dalam comment box dlm entry ni... DONE
  9. Disebabkan beberapa permintaan dan ramai yg baru tahu contest ni..pihak syarikat telah bersetuju untuk melanjutkan lagi contest ni sehingga 31 Mei 2010 jam 11.59mlm~~ cepat2 jgn lambat yer....
Hadiah untuk contest ni..

dan gambar yang dipertaruhkan ialah gambar anak saya sendiri..
.
.
.
.
.
.
.
.


Nama : Nia Durrany Binti Noor Muhammad
Umur : 1 Tahun 11 Bulan
Tarikh Lahir : 06.06.2008
Warna Kesukaan : Pink

:: lensaMama Cutest Baby in Red Contest ::

Nama : Nia Durrany Binti Noor Muhammad
Umur : 1 Tahun 11 bulan

Nampak salby join contest ni..tetiba teringat gambar Nia masa kat Cameron.ni syarat-syarat untuk join contest ni.contest ni ditaja oleh lensaMama, Pinky Frog Shop & Funky Mama

how to join this exciting contest?
1. Be a follower of lensaMama, Pinky Frog Shop and Funky Mama. --DONE
2. Include lensaMama, Pinky Frog Shop and Funky Mama in your blog list. --DONE
3. Copy lensaMama's badge to the sidebar of you blog and link it to http://lensamama.blogspot.com/ --DONE
4. Copy Pinky Frog Shop's badge to the sidebar of you blog and link it to http://pinkyfrogshop.blogspot.com/ --DONE
5. Copy Funky Mama's badge to the sidebar of you blog and link it to http://funkymummies.blogspot.com/ --DONE
6. Write a blog post of this contest with title 'lensaMama Cutest Baby in Red Contest' and mention the name of the sponsors. --DONE
7. Put in your baby's photo (you may post more than one photo) in the post and mention your child's name and date of birth --DONE
8. Leave a comment in this entry with your email address and direct link to your blogpost --DONE

Good Luck to myself..ahaks!

:: Piala Thomas ::

1st day tengok Malaysia menentang Jepun..mak ai, sedihnya...semua pemain main macam main-main je...tapi malam tadi, nampak lebih bersemangat..well done Malaysia!yang kalah pun, kalah dengan bermaruah...Hani pulak punya lah suka bila Malaysia menang...dia meraikannya dengan menangis tanpa henti dari pukul 3 pagi sampai 7 pagi..ni kalau skuad Malaysia tahu ni, sure terharulah depa..

:: Warehouse sale: PONEY ::

ni entry dah basi..minggu yang cikSuami pergi induksi tu, saya telah berjoli dengan jayanya di IOI puchong ..sebab ada warehouse sale..jarang sangat shopping dengan lahapnya..selalunya saya ni dah 3-4 jam jalan, last sekali balik tangan kosong..tapi kali ni tidak ok!..may be sebab bulan ni ada rezeki lebih, dan kebetulan ada sale plak..so boronglah baju raya Durrany..1st time pergi hari sabtu..yes, tu 1st time pergi..ada yang kali -2 ok!..abih rm102..keesokan hari nya , pergi Jakel @ Shah Alam pulak..ni pun 2nd time datang..2nd time datang tak de la borong apa-apa pun..sekadar membawa Mama jalan -jalan di Wisma Jakel..balik tu kami singgah ke Stadium Malawati @ Shah Alam..oh, ni pun kali-2 saya datang sini dalam minggu yang sama..ada apa disini?warehouse sale Metrojaya..since dah 2 kali datang, so saya dok je la dalam kereta jaga Durrany..my sister and mom sahaja yang shopping..dan hasilnya..tadaaaa..baju untuk Durrany dari mak long & Onni..


2 helai untuk Hani , sehelai untuk Nia..


Kali kedua kami ke IOI ialah last day of the sale..hahaha..reason bodoh yang telah saya berikan pada cikSuami ialah ada baju yang saya berkenan tapi tak sempat nak rembat..dengan lapang dada nya..ye ke lapang dada?.cikSuami telah meluluskan permohonan shopping saya..kali ni duit dia plak ek..nilai pun sama rm102..dan inilah hasil tangkapan sebanyak 2 kali lawatan ke IOI


kebanyakkannya sama sebab saya ada 2 little girl

my current status: saya tengah memaham kan SDD yang diberi oleh SA..juling biji mata nak memahamkan..apa relevan nya dia bagi SDD?

:: Bugs Lock ::


Memandangkan sekarang musim hujan..kain yang dibasuh, jarang benar dapat kering semua..malam-malam pulak, dah pasang ubat nyamuk pun, nyamuk masih banyak lagi..untuk saya yang ada baby, bila ada nyamuk memang payah skit la..tidur sikecil tu pun tak berapa lena..tu belum masuk kes semut sebab siKakak makan bersepah-sepah...

Jadi untuk menyelesaikan masalah nyamuk yang semakin meliar..saya menggunakan BUGS LOCK untuk cikHani..tetiba rasa macam unofficial duta Bugs Lock plak..saya beli di Kedai Susuibu @ Bangi dengan harga rm12.90..senang je pakai Bugs Lock ni..pakaikan macam gelang tangan @ kaki..Bugs Lock ada button untuk adjust nak bagi longgar @ ketat..bau Bugs Lock ni macam bau serai skit..and the best part is reuseable...kalau nak guna yang baru hari-hari, mak ai..kopak la kan!..so lepas guna, boleh simpan balik dalam packnya semula dan seal kan..

Untuk ibu-ibu, bapa-bapa siapa yan ada baby, mungkin ini berguna untuk anda..


all images from google..credit to them

:: Hari Ibu ::

Selamat Hari Ibu kepada semua ibu didunia ini, khasnya untuk mama tercinta Rukiah Binti Yusof & ibu mertua ku , Noraini Binti Othman..terima kasih atas segala kasih sayang dan pengorbanan yang diberikan..Hanya Tuhan saja yang mampu membalas segala apa yang telah kalian berikan pada diri ini..



:: THE FIRST CRY ::

flashback...zuppppppp


06.06.08, pukul 2 pagi...lokasi ruang legar Dewan bersalin, Hospital Putrajaya..

tetiba rasa kain mula basah..aduh, cuak..amende ni..darah ke?"nurse, saya rasa saya terkencing la.."nurse mula menyelak kain.."oh ketuban puan pecah.."peh, air je...lega..bilik bersalin sudah ada yang kosong, nurse mula menyorong katil masuk ke bilik..."nurse, saya nak jumpa husband saya.."pinta siIsteri dalam ketakutan..takut-takut tak dapat lagi berjumpa suami tercinta selepas ini.."puan tukar baju dulu, pasni kita panggil husband puan masuk".."tukar kat mana?sini?"..siIteri sebenarnya malu.."ye la, kat sini..ala x yah malu..nanti kitaorg tengok jugak"..ha amik ko zie!

06.06.08, sekitar 2.30 pagi, lokasi masih didalam bilik bersalin

cikSuami masuk & terus menggengam erat tangan siIsteri..siIsteri rasa sungguh terharu & tergaru..ahaks!..oh ya, cikSuami juga menitis kan air mata..kesian melihat siIsteri menahan kesakitan,katanya..dia juga berkata kalau boleh ditukar rasa sakit tu kepadanya, dia sanggup..peh, time begini semuanya sanggup sebab dia tahu memang tak boleh tukar punya....ngomel siIsteri didalam hati..yaAllah, nape la isteri camgini?nak bersalin pun ngomel lagi..dan tak lama selepas tu , Allah telah memberi contraction sebagai balasan diatas ngomelan (ada ke word cam gini ) siIsteri tadi..ingat pembaca semua, Allah bayar cash..

06.06.08, sekitar pukul 4.00 pagi, masih didalam bilik bersalin

contraction makin kuat..maksudnya siIsteri makin sakit..pinggang rasa macam nak tercabut..nurse masuk suruh siIsteri sedut 'laughing gas' untuk mengurang rasa sakit, bukan untuk membolehkan siIsteri ketawa ok!siIsteri pun menyedut dengan rakus nya tanpa meninggalkan ia walau sesaat..bukaan sudah 7 cm..nurse kata lagi 3 jam untuk mencapai bukaan 10cm..uwaaaaa, tak sanggup nak tunggu lagi..tapi nurse sudah berjanji akan kembali pada pukul 5 pagi nanti untuk periksa bukaan ..siSuami masih setia disisi, sambil memegang erat tangan siIsteri ..mulutnya tak putus-putus berzikir doa Nabi Yunus

06.06.08, sekitar pukul 5.00 pagi, masih didalam bilik bersalin

masa dah time..hehehe..nurse datang lagi.."ok puan , dah 10 cm..angkat kaki, kangkang..tarik kaki kebelakang.."siIsteri hanya menurut.."ok puan, push.."percubaan pertama gagal..siIsteri sudah tiada tenaga..nafas semakin pendek.."ok, kita try lagi, baby puan ni kecik..boleh ni..saya tolong buka jalan "..bebel si Nurse sambil mengorek-ngorek 'jalan' tu..ngeri bila terkenang gaya korekan nurse tu.."ok push.."gagal lagi.."curi nafas puan, tarik nafas panjang..pastu push"....again and again..and....gagal lagi.."puan, puan kena curi nafas, baby dah sampai kat pintu ni..cik cuba tengok"..sepantas kilat cikSuami melepaskan tangan dan pergi ke 'pintu' itu.."sayang, abang dah nampak anak kita..abang dah nampak"..siIsteri merasa sedih, terasa seperti sudah gagal..sudah berputus asa untuk terus berjuang.."ok kita try lagi, kalau tak boleh jugak, kita forsep..tapi husband kena duduk luar"..duduk luar?oh no!!!!"ok sayang tengok tangan abang.."siSuami menunjuk kan penumbuk nya..."tahan nafas ok...bila abang lepas, zie hembus nafas perlahan-lahan"..lama cikSuami menunjukkan penumbuknya, dan selama itu la siIsteri menahan nafas..gengaman itu terlerai perlahan-lahan, sama seperti hembusan nafas siIsteri dan dalam masa yang sama baby keluar perlahan-lahan dari rahim siIbu untuk melihat dunia..for a few second, baby tidak menangis & siIbu panic sekejap...tapi lepas tu dia terus menangis dengan kuatnya..Ya Allah, satu perasaan yang sukar diungkap dengan kata-kata..cikSuami tak putus-putus mencium dahi siIsteri...wink..syukur tak terhingga dengan kelahiran Nia Durrany..tangisan itu berterusan sehinggalah Nia diqamat kan..syahdu sangat waktu tu dan itulah the very first cry of Nia Durrany..

dan itu lak kenangan saya yang ingin saya kongsikan bersama untuk menjoin kan diri dalam contest THE FIRST CRY..agak skema & letih jugak mengarang..hehehe..anda pun ada pengalaman?jom la join , memeriahkan contest..

cara-caranya seperti ini:

  • Make a new post on your blog, titled THE FIRST CRY and share your first baby birth experience.
  • Must put the contest banner and link back to this contest page.
  • Leave the URL to your entry in the comment box below.

:: CUTE PINK BABIES CONTEST ::

CUTE PINK BABIES CONTEST

jom join ramai-ramai..

TERMA & SYARAT -SYARAT PENYERTAAN nyer..
1~ Terbuka kepada kesemua blogger yang menjadi follower ibuQisQas secara
langsung & tak langsung

2~ Dengan Sukahati dan rela hati menjadi FOLLOWER ibuQisQas di Blog ini..--
DONE

3~ Linkkan -asyna8286.blogspot.com di blog anda --DONE

4~ Sila Add kan Banner Contest di side bar blog memasing...banner tersebut
mestilah di link kepada entry contest ini --
DONE

5~ Sila buat special entry untuk contest ini dan upload 1 keping gambar anak
anda dengan pakaian atau hiasan atau permainan MERAH JAMBU( PINK )
yang comel lote, kiut miut,tak kisah lah macam maner gaya pun..nampak cute
pada anda...
(sempena Tema Birthday anak ibuQisQas berwarna Pink) (Dan
juga nyatakan pesanan anda kepada anak anda)*penting* --
DONE

6~Sertakan Nama peserta, umur dan tarikh lahir, --DONE

7- Had umur baby : newborn - 5 tahun terbuka kepada anak lelaki atau pun
perempuan yer..bebas..

8~ Sila tinggalkan link / url blog anda di comment ibuQisQas ini bagi
memudahkan ibuQisQas melihat penyertaan anda.
--DONE

9~Keputusan nyer ditentukan Puteri Birthday sendiri(dengan cabutan nama
finalis terakhir yang ibu pilih)

10~ ibuQisQas dengan rela hatinya menyediakan hadiah untuk 3 pemenang utama + 5 pemenang sagu hati


Nama : Nia Durrany Binti Noor Muhammad
Umur : 1 Tahun 11 Bulan
Tarikh Lahir : 06.06.08
Ucapan : Semoga Nia menjadi anak yang sihat, bijak, solehah dan berguna..mamaBabah & Hani sayangggggggg Nia

gud luck untuk saya..hehehe

:: Pulang ::

Babah sudah pualng..jadi kami semua sudah pulang kerumah..home sweet home..

Followers


up