:: Perbualan seorang bayi sebelum kelahirannya..::

Taken from Pakarhowto.com

Adalah dikisahkan….pada ketika seorang bayi akan dilahirkan ke dunia nyata.

  • Bayi itu bertanya kepada Tuhan : “Para malaikat di sini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya ke dunia, tetapi bagaimana cara saya hidup di sana? Saya begitu kecil dan lemah.”

Tuhan menjawab: “Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Dia akan menjaga dan mengasihimu dengan sepenuh hatinya.”

  • Bayi bertanya lagi: “Tetapi disini, didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa…Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia.”

Tuhan menjawab: “Malaikat mu nanti akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia di sana”

  • Bayi bertanya lagi: “Bagaimana mungkin saya dapat memahami orang-orang bercakap dengan saya sedangkan saya tidak memahami bahasa mereka?”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar. Dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara untuk berkata-kata.”

  • Bayi bertanya lagi: “Apakah yang boleh saya lakukan ketika saya ingin berbicara kepadaMu?”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa dan bermunajat kepadaKu.”

  • Bayi bertanya lagi:”Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya nanti?”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu lah yang akan melindungimu, walaupun mungkin jiwa dan raga terpaksa dikorbankannya.’

  • Bayi bertanya lagi: “Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak lagi dapat melihatMu lagi.”

Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku dan akan mengajarkan bagaimana kamu nanti akan kembali juga kepadaKu, walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu.”

Pada saat itu, Syurga begitu tenang dan hening sehingga suara dari Bumi dapat jelas kedengaran.

  • Dan sang bayi bertanya perlahan : “Tuhan, jika saya terpaksa pergi sekarang ini, bolehkah Kamu khabarkan kepadaku nama malaikat yang Kamu maksudkan itu?”

Tuhan menjawab: “Kamu akan memanggil malaikatmu itu sebagai “IBU”. Maka ingatlah, sentiasa kamu berkasih sayang dengannya dan menghargai setiap pengorbanan ibu mu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa. Dialah satu-satunya harta mu yang tiada galang gantinya, dunia mahupun akhirat.

Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan karenah anak-anak mu yang sedang membesar. Sesungguh nya Syurga itu dibawah telapak kakimu.

Sucikanlah 4 perkara dengan 4 perkara :

  1. Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan
  2. Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu
  3. Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Robb mu
  4. Dosa-dosa mu yang lalu dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu

Sekian, semoga dapat sikit sebanyak manfaat daripada coretan ini.

:: nak kena bagitau jugak ke? ::

pagi tadi masa tengah mandi..lokasi :dalam bilik air

Nia : mama..mama..sambil ketuk pintu
mama : ye sayang, nape?
Nia : babah mana?
mama : babah mandi
nia : kat mana
mama : bilik air bilik sana..
nia : bilik mana?
mama : bilik kakak ..
nia : nape kakak tak nampak pun?
mama : nak nampak camne?babah dalam bilik air..
nia: nape babah tak bagitau kakak?
mama : mandi pun nak kena bagitau jugak ke?

nia diam ...mama sambung mandi...keluar je dari bilik air

nia: nape babah tak bagitau kakak nak mandi?
mama : aik?nak kena bagitau jugak ke?
nia: ish mama ni, ye la..kakak cari babah tau!
mama : huh!pergi la tunggu babah depan pintu air tu

nia pun berlari pergi ke bilik air babah..teruk betul la, mandi pun nak kena bagitau..


:: my-giveaway : Jom Follow KainLampinSaya ::

jom join giveaway ni..


Syarat-syarat:


2. BUAT SATU ENTRY "JOM FOLLOW kainlampinsaya"

3. JEMPUT 2 ORANG RAKAN UNTUK SERTAI GA KLS.

4. COPY & LETAKKAN BANNER diatas ni pada sitebar blog anda dan linkkan kepada http://kainlampinsaya.blogspot.com

nak jemput :


join this giveaway

:: Hani ::


best jugak layan cerita ni..to be honest, saya mula suka tengok cerita ni , bila tengok watak pelakon Bell dalam cerita ni..selasa lepas, kami satu famili tengok cerita ni...sekarang dah sampai part Ummu Hani nak dibedah..semua family members dia sedih...masa scene kat hospital tu, drama tu pasang la lagu sedih..ye la, scene pun scene sedih kan..tetiba cikNia jadi sebak..dah bergenang air mata..oh anakku..

tetiba babah cakap :

babah: kakak, kalau babah sakit, kakak nak tak jaga babah?
Nia: nak..dengan confidentnya menjawab..
babah : nak tak cebuk kan berak babah?
Nia : nak..
babah : tapi berak babah busuk..kakak nak ke cebuk?
Nia : nakk...tak pela babah, kakak tolong...

babah plak sebak...dah nampak mata cikSuami berair..

mama : kalau mama?
Nia : kalau mama sakit cam ni...Nia buat gaya mulut senget macam kena stroke...kakak cakap, mama, nah mammam!
mama : mak ai, garang nya..lembut la skit
Nia : ye la, kakak nak suap mama..bagi mama makan..
nanti kalau mama makan, mama baik la
babah : ye la, tapi jangan la garang sangat ek!ok?
Nia : ok!

dah besar anak mamaBabah ni..mamaBabah selalu doakan supaya Durrany menjadi anak yang solehah..amin..

:: Resepi ketam masak cili special ::


Ketam masak cili special?apa yang special nya?special la sebab saya yang masak..hehehe..tak de la, specialnya sebab ditambah dengan pelbagai jenis sos dan telur.sesape yang berminat, boleh la cuba..senang je..15 minit dah siap..

Bahan - bahan:

Ketam
Halia,
bawang merah
cili kisar
sos cili
soso tomato
sos tiram
sos ikan
telur
minyak
garam
gula
air

Cara- cara :

1. Goreng ketam sehingga masak, dan asing kan
2. tumis kan bawang & halia sehingga naik bau, kemudian masukkan cili kisar.Tumis sehingga cili masak.
3. Masukkan sedikit semua jenis sos tadi. dan masak sekejap. kalau agak-agak kering sangat, tambah air skit.
4. Masukkan garam dan gula. kemudian gaul
5. Masukkan ketam yang telah digoreng tadi dan pecah kan telur..
6. gaul sehingga rata..dah agak-agak telur dah masak, ketam sudah ready untuk dihidang..

selamat mencuba!

:: Contest the sexiest baby ::

dah lama rasanya tak join contest, masa bw tadi terjumpa plak blog mayaqarmyla..teringat plak gambo sexy cikHani..saje la join , mencuba nasib..harap-harap ada luck la..


Nama : Hani Durrany Binti Noor Muhammad
Umur : 1 tahun 3 bulan
Tarikh Lahir : 25 Sept 2009

:: kisah ketubanku yang bocor ::

rabu lepas on the way balik dari lunch, masa tengah jalan terkedek-kedek dengan Maria, terasa macam basah je kat bahagian tutt..risau jugak..naik je idec, terus pergi check kat toilet..instinct rasa macam air ketuban..cuak dah masa ni..cepat-cepat telefon cikSuami..cikSuami datang UPM, kitaorang balik umah dulu amik buku rekod kesihatan then gerak g Annur..

ingatkan bila cakap emergency, boleh la dapat cepat..3 jam jugak la menunggu...check punya check...doktor kata may be air ketuban.. masa tu dah stop leaking ..kuantiti air ketuban pun less than minimum (min=10)...and as the result..MC 1 week..yahoo!!

so apa saya buat waktu cuti ni..rehat-rehat kan diri dirumah..bersama-sama anak-anak..2 hari je pun jaga depa...lebihnya antar rumah onni depa...cikSuami memang suruh berehat mental dan fizikal..rehat sampai bosan ok!

hari ni saya sudah kembali bekerja..pesan cikSuami, monitor kot-kot ada leakage lagi..mana tau boleh MC sebulan..cit!

rindu sama 2 orang budak kecik ni

Followers


up