:: Nuha & NICU ::

sambungan dari entri ini

lokasi Nuha : Nicu Hospital Pakar Annur
sejam lepas Nuha lahir, nak sangat pegang and breastfeed Nuha..tapi nurse tak kasik, dia kata sebab x settle lagi..tunggu lagi..dan tunggu lagi..dah 3-4 jam tak dapat jugak pegang Nuha..lepas tu nurse datang, bagitau doktor nak jumpa cikSuami..dah cuak ni, mesti ada something wrong ni..

lepas tu cikSuami datang bagitau saya Nuha kena tahan kat NICU sebab nafas dia laju..dan perlu bantuan oksigen..masa ni saya boleh bertenang lagi, sebab pernah dengar kes macam ni..dan doktor plak cakap normal je ni, sebab Nuha border line prem baby..biasanya 2-3 hari dah boleh discaj..Nuha di’puasa’ sepanjang berada diNicu…hari ke-2 Nuha kat nicu, kami datang tengok Nuha..doktor bagi kami harapan yang Nuha getting better, may be esok boleh start feeding guna syringe..Ya Allah seronoknya hati..

pagi-pagi esok, subuh hari lagi saya dah bersiap nak pergi amik Nuha..tak sabar rasanya nak bawa dia balik..tetiba dapat panggilan daripada hospital, Nuha KIV to transfer?sebab dia perlu didiagnose lagi..doktor minta kami datang segera untuk penjelasan lanjut..

sampai kat hospital, doctor kata pernafasan Nuha masih tak stabil..mereka tak cukup equipment untuk diagnose paru-paru Nuha..Nuha perlu di x-ray menggunakan portable x-ray. Bermula lah episode mencari hospital kerajaan, dari Selangor ke KL, ke seremban..semua nicu penuh..kami minta tolong few friend yang bekerja dihospital untuk confirm kan sama ada betul-betul penuh atau tak..tapi result nya sama juga, PENUH

jadi kami terpaksa hantar Nuha ke another private hospital iaitu KPJ kajang..kos nya sangat tinggi, anggaran rm1.5K/day..masa tu cikSuami kata, tak pe la, yang penting Nuha selamat..cikSuami pergi iring ambulans ke KPJ lepas hantar saya ke rumah


Nuha ready to be transfer

lokasi Nuha : NICU KPJ Kajang
lepas register Nuha, cikSuami balik rumah.sampai je rumah, dia terus tunjuk gambar ni


saya terus terduduk, menangis...nasib baik masa tu anak-anak yang lain kat luar bilik..tak mampu rasanya nak bertanya apa-apa…sedih sangat bila tengok anak yang sendiri berselirat tubuh badan dengan wayar..sedih lagi bila kenangkan anak yang tak sempat dipeluk cium lagi..cikSuami carita, Doctor kata “saya takut tengok baby ni masa dia mula-mula sampai..dia biru..kandungan oksigen dalam badan dia masa sampai tadi hanya 20%.nasib baik cepat sampai..sekarang kita dah bagi bantuan oksigen 70%, insyaAllah malam ni boleh dapat result x-ray..

zie, kita pergi tengok baby malam ni ek..jangan sedih , zie kena jaga diri..pandang la anak-anak yang lain..ujian Allah untuk kitaye, ujian untuk kita..terima kasih sebab selalu bagi sokongan dan kekuatan untuk zie..luv so much sayang

Dan malam tu kami pergi tengok Nuha..hasil x-ray mendapati lung Nuha ada kuman..begitu juga dalam darah dia…doctor bagi antibiotic kat Nuha, dan Nuha masih dipuasa kan..
Hari ke-2 ni KPJ, diduga lagi...saya cuba nak pam susu untuk Nuha..cik ‘B’ dah bengkak sangat..saya pam tak mahu keluar..lepas tu saya tuam , dan pam lagi..dan pam lagi..dan pam lagi..tak keluar …badan saya dah mula rasa sejuk..macam nak demam..last sekali saya minta izin suami & mama untuk menyusukan anak kawan baik saya..Alhamdulillah dia faham keadaan saya dan mereka suami isteri bagi anak mereka untuk saya susu kan..cukup la sekadar melegakan bengkak ‘b’..lepas daripada tu, barulah susu keluar bila dipam..

Saya bawa susu yang dipam untuk Nuha, dengan harapan dia dah boleh start feeding..tapi belum lagi..dia masih dipuasa kan dan saya tengok badan dia makin kecik je…waktu ni , dia kena jaundice dan diletakkan bawah lampu…
Hari ke-3 pun begitu jugak..sampai la hari ke-4, dia dah boleh feeding , tapi guna syringe..hari ke-4 , doctor Mahani (paed yang rawat Nuha di KPJ), dah dapatkan tempat untuk Nuha di nicu hospital kajang…doctor kata Nuha dah stabil to transfer…

Lokasi Nuha : Nicu hospital kajang

Sampai je kat sini, Nuha didapati tak stabil balik..masa doctor kata “anak puan terkena Pneumonia yang agak hebat”..huh rasa macam nak tumbang depan doctor tu..waktu –waktu macam tu word;agak hebat @ tak stabil @ kritikal..tu semua word yang boleh membunuh perasaan seorang ibu.. again, Nuha terpaksa dipuasa kan..

Keesokkan harinya kami datang, nuha tak de kat admission area…saya tak terus tanya nurse, saya tengok kat white board yang tulis no bilik and nama baby..nama saya tak ada disitu..saya terus keluar jumpa cikSuami..tanpa cakap apa-apa, terus nangis..

cikSuami : "kenapa?"
Saya : “nama zie tak ada kat white board tu, nuha pun tak ada kat tempat semalam..”
cikSuami : “masuk la Tanya nurse..
saya : “tak nak..takut..”
cikSuami :”ha takut?nape takut
saya :”takut..takut kalau..”..ehm, nangis lagi…
cikSuami : “insyaAllah tak ada apa-apa..tanya je
sebenarnya saya takut kalau jawapan nya Nuha dah tak ada lagi..saya tak kuat untuk itu..sangat tak kuat
saya masuk balik, tapi dok berdiri je kat kaunter tu sambil nangis-nangis..tetiba nurse datang,anak puan kat bilik belakang..sebelah kiri..puan dah boleh breastfeed dia..


buat pertama kalinya...Nuha tanpa bantuan oksigen

Alhamdulillah…saya terus meluru ke bilik belakang..tengok Nuha tengah tidur..saya angkat, peluk , cium Nuha untuk pertama kali nya..sangat kecil, sangat kurus..saya tunggu dia kat situ sampai dia bangun..sangat nikmat bila dapat breastfeed dia..
Begitu la saya dan Nuha di hospital kajang selama 6 hari …sian Nuha kena cucuk sana sini sebab nak masukkan antibiotic, sampai dah tak de tempat nak cucuk lagi dah..
Akhirnya selepas hampir 2 minggu lahir, Nuha dibenarkan pulang…begitu la cerita Nuha dan Nicu..


Nuha : setelah beberapa hari dirumah


Nuha ~ 3 bulan..membesar dengan susu mama


:: Roslan , oh Roslan ::

Siapa roslan?

ceritanya begini..cikNia dan CikHani memang sangat susah bila disuruh tidur ..macam-macam helah depa..bila mamaBabah suruh tidur, ada je alasan.time tu la nak berak la, nak makan la, nak itu la, nak ini la..

sejak cikNuha hadir dalam hidup kami, kakak-kakak nya dah mula dilatih tidur kat bilik sendiri..but of course la kan sebelum tidur tu babah kena tidur kan depa...disebabkan proses nak tidur kan cikNia dan cikHani ni makan masa yang sangat lama, tetiba babah come out dengan satu idea yang agak bernas tentang roslan..ok sebelum tu nak bagitau, cikNia dan cikHani ni memang takut dengan lori..sebab mamaBabah selalu omong-omongkan.."lori bawa budak-budak nakal, sape nakal @ bising-bising, nanti lori amik"..hehehe sian betul jadi budak-budak..ok back to the story, tetiba babah dapat idea nak namakan driver lori tu dengan nama ROSLAN..sebelum ni kalau babah kata "tidor cepat, nanti lori datang amik"..cikHani jawab "lori, amik Hani"..bikin hati babah terbakar ok!..that nite babah kata "ok, semua tak nak tidur, babah tepon roslan, suh datang amik!"..

ciksuami pun telefon la mama, suh mama datang ketuk pintu.."roslan, datang sekarang amik Nia ngan Hani ni..diaorang tak nak tidur"..mama pun datang, ketuk pintu...lepas tu terus dengar suara Hani nangis-nangis.."a nak,a nak" (tak nak, tak nak)..tak sampai setengah jam lepas tu ,ciksuami datang bilik mama ..."huh, panggil roslan baru depa tidur..susah betul"..terima kasih roslan..memang roslan banyak berjasa pada kami..sejak daripada itu, Durranies memang takut kalau mamaBabah sebut ROSLAN..dan ini memudahkan mamaBabah...i lap u la ROSLAN

::Kronologi kelahiran Nuha Durrany ::

sehari sebelum kelahiran Nuha Durrany

pukul 4.30 petang, saya masih dioffice..terasa nak membuang air kecil, g toilet tengok-tengok ada 2 spot darah kat panty liner..terus cuak beb..adakah masa dah time?..huhu..terus call cikSuami, dia kata kalau sakit baru pergi hospital..aish, tapi ni dah kuar darah..masa time Nia and Hani dulu,setitik darah pun tak kuar..then kami decide untuk pergi hospital jugak..pukul 5 ptg, cikSuami sampai office then kami terus ke Annur..

sampai sana, mula la saya create story..

"nurse, saya ada contraction, kerap jugak..every 20-30 min"

sori cikNurse, terpaksa..kalau tidak sure u suh i balik umah..then bila dah sakit betul-betul baru datang kan?so dengan cerita yang tak seberapa tu, depa suruh saya wat CTG..boring sangat tau..after 20 minutes, nurse datang balik and stop kan CTG machine tu..

nurse: "sakit sangat ek puan?"
saya :"boleh la" walhal, tak rasa apa pun.."tinggi ke contraction nya?"
nurse : "tinggi jugak..jap saya panggil doktor"

gulp, serius?awat tak rasa pun?doktor pun tiba, dan operasi seluk-menyeluk pun bermula..

doktor : "mama, dah 3 cm..masuk wad ek.."

ok doktor ,kita settle kan hari ni..huhu..that time saya pun sebenarnya dah tak larat dah nak bawa perut..lebih kurang pukul 7 malam, settle la semua urusan pendaftaran..since wad yang kosong hanyalah 4 bedded and suite, so kitaorang amik suite..sebab tak nak cikSuami balik rumah punya pasal, melayang la duit..request kat cikSuami nak makan pizza..huhu, sebab lepas bersalin lambat lagi baru boleh makan pizza..pukul 11 malam, doktor datang cek..aish, seluk lagi..baru 5 cm..masa ni dah banyak dah darah & lendir yang keluar..sangat-sangat la tidak selesa..nurse kata labour room penuh, so duduk bilik dulu..it's ok sebab belum sakit lagi..jadi boleh ber'fb'..saya dari office kan tadi? so haruslah ada laptop bersama..pukul 2 pagi, nurse datang nak bawa turun g labour room.sebelum masuk labour room, sempat la minta advise doktor..patut @ tak amik epdural..sebab sebelum ni, tak pernah kuar darah sampai gini skali...doktor kata , ikut past history macam tak berbaloi untuk amik epidural..masa bersalin Nia, 3 jam dalam LR,masa bersalin Hani , 2 jam dalam LR..

tapi itu la kan, bukan semua anak tu sama je...untuk kali ini , saya duduk dalam labour room selama 8 jam..amik tu, sampai lenguh pinggang ..dari pukul 2 pagi - 7 pagi..bukaan masih 5 cm dan ketuban masih tak pecah lagi...doktor pun tak pecahkan, may b dia pun nak tdo kot,huhu..pukul 7 pagi tu,dah start contraction yang kuat..doktor datang pecahkan ketuban..mata pun dah tak larat, perut pun dah lapar..saya pun pasrah..saya request epidural..setengah jam lepas amik epidural, bahagian pinggang kebawah dah rasa kebas..perut lapar, then saya request breakfast dalam labour room..huh, makan pun ala kadar je..lepas amik epidural, cikSuami balik rumah, mandi..yela, dari semalam tak mandi..masuk labour room pun pakai baju dan kasut kerja..pukul 9.30 nurse kol cikSuami, nak bagitau saya dah nak bersalin..ingat kan bila amik epidural ni langsung tak sakit, rupanya rasa jugak..tapi skit je la..bila dah tiba masa nak push tu, memang push dengan bersungguh-sungguh..alhamdulillah, dengan sekali teran, lahir la Nuha Durrany kemuka bumi ini...kali ini cikSuami diberi peluang snap few pics kelahiran Nuha...tali pusat Nuha pun babah yang potong..mama nampak bulu roma babah tercacak-cacak je..

cerita Nuha tak berakhir disini ek, Nuha terpaksa ditahan diNicu selama lebih kurang 2 minggu..next entry nanti saya cerita pasal nuha & nicu..








Followers


up