:: nia & potty training ::

dah nak dekat sebulan nia free diapers , tapi nak tido malam still pakai..mamaBabah belum yakin nak off diapers waktu tido walaupun bila bangun pagi tengok pampers Nia kering..

entry ni untuk panduan mama Durrany mengajar adik-adik Nia potty training di masa-masa akan datang..

sebenarnya Nia Durrany memang sudah pandai membuang air besar kat toilet sejak beberapa bulan yang lepas, cumanya yang 'kecil' belum pernah diajar lagi..reason why, Nia ni sangat selalu terbocor kalau pakai pampers, sebab dia sangat minat air masak..(botol susu 11oz , sejam refill 2 kali)...jadi mamaBabah sebenarnya belum bersedia untuk menghadapi kebocoran diatas lantai..but since Nia dah 3 tahun (6 Jun lepas), harus la diajar membuang di toilet..lagipun dia memang dah lama request nak membuang kat toilet.


berikut ialah step-step yang saya gunakan untuk train Nia :

1. berbincang dengan cikSuami
cikSuami punya approach dia sendiri, pakaikan je Nia pampers, then remind Nia kalau dia nak kencing, suh dia bagitau mamaBabah..actually dah pernah buat dah kaedah ni, tapi gagal sebab dalam masa nak bukak pampers tu, dia dah terkencing dalam pampers..cikSuami kata, kalau bocor dia tak lap..huh!ok x pe2, saya kata saya akan buat..grrrrrrr..remind cikSuami untuk tanya Nia "nak kencing ke?ada rasa nak kencing ke?" setiap 15 minit..dan harus bersedia dari segi mental dan fizikal sebab saya budget dia akan bocor AT LEAST 15 kali untuk hari pertama..dan remind diri sendiri dan cikSuami jangan marah Nia jika dia terbabas..terima hakikat this is process of learning..enjoy saja k!


2. sediakan tempat yang sesuai
gulung semua carpet..saya juga tak benar kan Nia main dalam bilik dan terlompat-lompat atas katil...dan limitkan tempat dia bermain..agak kejam skit disitu ek..


3. janjikan ganjaran lumayan
kalau dah pandai kencing kat toilet sendiri, tanpa bocor...seluar dalam Minnie Mouse menanti Nia..

4. pujian melangit dan menceritakan contoh -contoh testimoni yang dah berjaya
hahaha, agak letih sebenanrnya cerita benda yang sama..tapi nama lagi kanak-kanak kan, dia tak jemu untuk mendengar, nak-nak dengar pujian untuk dia dan testimoni yang saya gunakan ialah orang-orang yang dia kenal..memuji cik Nia Durrany setiap kali dia berjaya melepaskan hajat di dalam toilet..saya cerita kat Nia, "bagus kakak, dah besar kencing kat toilet macam kak nana (member Nia), nanti boleh pergi sekolah dengan kak nana"..yes i did it ok!repeat the same phase berpuluh kali dalam satu hari..

kak Nana dan Nia Durrany

5. ni yang paling penting..BERTANYA
setiap 15 minit, saya dan cikSuami akan bertanya "Nia , nak kencing tak?ada rasa nak kencing tak?"..sampai Nia pun boring..sampai ke petang tu, tak sempat abih tanya dia dah jawab "tak de rasa nak kencing, tak nak kencing.."

6. istiqamah
bila Nia dah terbabas tu, cikSuami kata pakai kan je pampers..saya cakap "istiqamah b.."..ingat , this is process of learning..untuk Nia belajar benda baru, untuk kami mengajar benda baru

hari pertama latihan start pukul 9 pagi - 5 ptg

jumlah terbabas : 1 kali SAHAJA...huh, sangat impress..itu pun terbabas betul-betul depan bilik air..sangat tak sempat punya kes..



hari kedua pun begitu : 9 pagi - 5 ptg

jumlah terbabas : 1 kali SAHAJA

ada lagi improvement on 2nd day, Nia tak nak membuang langsung dalam pampers ..dia kata sebab dah besar, kena pergi toilet..pakai pampers betul-betul bila nak masuk tidur..



hari ke-3 :

dirumah onni tak terbabas langsung...pakai pampers hanya bila betul-betul nak tidur..



hari ke -4 :

sudah pandai cebuk sendiri...hasil tunjuk ajar dan pertolongan onni


rupa-rupanya bukan susah sangat nak ajar anak ke toilet ni..in my case sebenarnya mamaBabah sebenarnya yang belum bersedia..tak yakin yang Nia sudah bersedia, walhal dia sudah sangat bersedia...bagus kakak!bak kata babah, bila kakak kurang pakai pampers, itu maknanya PENJIMATAN BESAR!..sekarang ni kalau setakat travel ke rumah onni @ jalan-jalan sekejap, tak pakai pampers..kalau jalan jauh baru pakai pampers..tapi malam still pakai pampers..saya dah beli plastik lapik meja tu untuk letak kat bawah cadar Nia..tapi cikSuami kata tak payah la, nanti panas..tiada sokongan ek disitu...huh, tapi insyaAllah, dalam masa terdekat ni, mama akan usahakan jugakan kakak tidur malam tanpa pampers..


cinta hati mamaBabah

Followers


up