::Petua kentut wangi ::

macam-macam rasa ada dalam hati ni..macam-macam benda ada dalam otak ni....kalau kita tengok tv, bila rancangan tu tak best, kita ada option untuk tukar ke channel lain.. tapi in reality, bila sudah terjebak dengan 1 drama, walaupun watak kita ialah sekadar extra, macam mana kita nak keluar dari drama tu? kontrak dah sign, kalau nak bla gitu saja boleh..tapi kena tanggung la risiko nya..kalau takut tanggung risiko, terus kan tugas, sehingga abih...aku pun tak tau apa yang aku merepek ni..tapi aku cuma nak sampaikan yang aku dah bosan dengan drama ni..apa yang dipertontonkan untuk aku ni, aku jadikan pengajaran...terima kasih kepada semua krew produksi..kepada watak hero dan heroin, jalan cerita yang direka tak berapa mantap..tapi lakonan korang memang mantap...best of luck! mana tau tahun-tahun depan boleh menang ASK...

:: kisah disuatu petang ::

lokasi : dalam kereta, dalam perjalanan pulang dari rumah onni , balik kerumah @ putrajaya..

babah mute kan radio..

Nia: apsal tutup radio?
Babah : sshh..diam semua, babah nak dengar bunyi ni..kereta macam bunyi pelik je..
            (babah bukak tingkap)
Mama : a'ah la, ada bunyi 
Nia : jap-jap sayang dengar...a'ah la, ada bunyi la..
Mama : apsal ek bang?bunyi apa tu?
Nia : (dengan muka serius)..sayang rasa bunyi tu sebab kita dah lama tak basuh kereta kot..ye la, sayang rasa macam tu la mama..

Mama dan babah berpandangan sesama sendiri..aduila budak ni

:: Kampung Warna-Warni di Greenland ::

Tidak tersentuh, terpencil dan sulit dijangkau, Greenland adalah sebuah alam liar di mana banyak jalan yang belum ada, pemandangan yang belum terjamah dan tentu saja membuatkan anda terpesona. Dengan tidak adanya pokok, jalan serta hampir tidak ada orang, pulau ini tentu saja lebih banyak diisi oleh Dwarf daripada manusia. Meskipun sejuk, Greenland adalah sebuah tempat yang tidak boleh dilupakan dengan auroranya yang magis dan rumah-rumahnya yang berwarna-warni.












:: Salam Ramadhan ::

dah masuk 19 hari dah kita berpuasa...macam mana dengan puasa korang?ada yang terbocor tak?sama ada sengaja @ tidak disengaja kan..sekarang ni musim selsema dan batuk untuk kami sekeluarga..batuk bersahut-sahutan..dari yang berbadan size L sampai la size XS...

this week , cikSuami kata berbuka kat luar je..setelah 2 minggu aku bertungkus-lumus memasak untuk berbuka..memang sangat bertungkus lumus ok!keluar opis pukul 4.30, tapi nak kena amik anak kat bangi, pastu amik cikSuami + dengan jalan jammed lagi..selalu sampai rumah pukul 6, so 1 jam tu memang berperang la kat dapur..sangat penat!

cikNia plak kat sekolah tak mo makan..puasa kata nya.. budak kelas dia (5 tahun), semua kena puasa, so dia segan la nak g makan walaupun dia baru 4 tahun....cikgu kata budak 5 & 6 tahun wajib puasa, budak 4 tahun tak wajib..puasa yang disibukkan, patutnya solat tu yang disibukkan..aku rasa alasan cikgu je tu suh budak2 ni puasa..mesti cikgu malas nak serve makanan untuk budak-budak ni..cikNia sekarang sudah boleh membaca..walaupun kategori kura-kura...jadi la kan ...kalau mengira dan tambah between 1 to 10 tu, dah master..

cikHani plak, macam biasa la..puasa ke tak ke..dia peduli apa kan..hari-hari cakap kat aku, "mama, hari ni sayang pekse dapat no 3 "...adoi la..layan kan je la..tengah busy dengan imiginasi dia...sekarang ni, semakin 'bestfriend' dengan cikNuha..ye la, depa 2 orang je pun yang tinggal waktu kakak pergi school...lagu favourite terkini cikHani ialah lagu anak kampung dan lagu nasi ayam @ chicken rice shop..hahaha, layan kan je la...sekarang dia dah boleh hafal few surah lazim..tapi kalau dengar dia baca, macam cina mualaf mengaji..aku rasa kalau cina mualaf ngaji lagi clear sebutan nya..cikgu ngaji dia secara formal ialah ustazah Nia Durrany, secara tak formal nya ialah mama dan babah...

cikNuha sudah besar sekarang...sudah pandai apa?sudah pandai buat perangai..minta adik belum pandai lagi ye tuan-tuan dan puan-puan...pandai gaduh dengan kakak-kakak, pandai berlakon menangis untuk raih simpati..budak ni kalau bab makan memang juara..pantang nampak mama letak pinggan atas meja makan, laju je dia datang..selalunya tak ajak lagi dah datang..dan 1 perangai luar tabii dia yang tak boleh diterima akal ialah mengambil makanan yang mama sedang kunyah dalam mulut, dia akan ambil dengan menggunakan mulut..kira dari mouth to mouth..sangat la kurang sabar disitu...masih lagi menyusu badan secara part time, maksudnya nyusu badan kalau mama ada je..kalau kat rumah onni susu botol..

ok la, nak sambung keje..nanti bila roh nak berblog datang, akan diupdate lagi..



:: jualan gudang poney ::


sape-sape yang tak beli lagi baju raya untuk anak-anak..boleh la usha kan sini..venue : sebelah south city plaza, serdang...melalui pengalaman aku sebelum ni, memang murah la baju-baju yang dijual..almaklum la, kalau sesiapa yang pernah masuk butik poney, tahu la harga baju poney ni..baju besar tapak tangan je, dah rm50..kalau nak cuci mata pun boleh..jualan start 1 ogos sampai 8 ogos..aku pun nak pergi gak, tapi kena tunggu cikSuami luluskan budget...

:: Tips Kurangkan Sakit Leher ::



Adakah anda mengalami gangguan sakit leher yang berterusan? Jika ya, kita perlu ketahui apakah kaedah untuk mengurangkan sakit leher bagi mengelakkan ia berterusan.
Apabila sakit leher, yang mampu dilakukan hanya memandang ke depan dan jika ingin melihat ke sisi, keseluruhan tubuh terpaksa digerakkanRamai mengabaikan sakit di leher kerana beranggapan lama-kelamaan, ia hilang sendiri tanpa perlu dirawat. Bagaimanapun, penting untuk kita memberi perhatian terhadap sakit dialami sebelum keadaan menjadi lebih memudaratkan manakala kos untuk merawatnya pula meningkat. Ketahui tips kurangkan sakit leher.

  • Melakukan senaman leher. Menjaga pergerakan leher penting kerana ia membantu mencegah masalah jangka panjang. Senaman mudah dapat membantu menguatkan otot leher dan memperbaiki rangkaian pergerakan anda.
  • Lakukan terapi haba. Dalam tempoh 48 jam pertama selepas mengalami sakit leher, lakukan urutan ais selama lima lima hingga 10 minit di kawasan terjejas.
    Untuk sakit yang berlangsung 48 jam atau lebih, tuam di kawasan terjejas untuk membantu mengurangkan kesakitan dan melonggarkan otot.
  • Tidur dengan bantal dalam kedudukan lebih tinggi pada waktu malam bagi menyokong leher.
  • Memakai pendakap leher. Ini digunakan hanya di bawah pengawasan ahli fisioterapi dan dalam masa singkat (dua hingga empat hari).Pengambilan parasetamol atau ibuprofen boleh membantu melegakan kesakitan. Jika sakit berterusan, segera dapatkan rawatan doktor. Mereka mungkin boleh merujuk anda kepada ahli fisioterapi jika perlu.Lakukan senaman, termasuk senaman leher, jika anda duduk dalam satu kedudukan untuk jangka masa panjang di depan komputer hingga membebankan otot di bahu dan leher.Selain itu, selalu regangkan lengan, pergelangan tangan dan jari atau bangun dan berjalan-jalan jika keletihan otot bagi mengelak ketegangan dan kecederaan yang mungkin berlaku.Cara duduk yang tidak betul, terutama ketika bekerja di depan komputer, boleh membebankan bahagian atas badan, sekali gus menyebabkan sakit belakang dan bahu. Langkah mengelakkan sakit leher ialah betulkan postur badan ketika duduk.


Melaraskan postur tubuh anda dapat membantu melegakan sakit belakang iaitu:
Berdiri
  • Berdiri tegak dengan kepala menghadap ke depan.
  • Pastikan belakang anda lurus.
  • Mengimbangi berat badan anda sama rata pada kedua-dua kaki.
  • Pastikan kaki anda lurus.
  • Duduk.Duduk tegak
  • Pastikan kaki anda rata di atas lantai. Anda mungkin mendapati kusyen kecil berguna untuk menyokong belakang anda.Mengangkat dan mengendalikan barang. Mulakan dengan kaki anda iaitu sebelah kaki sedikit ke depan untuk mengekalkan keseimbangan.
  • Apabila mengangkat, bengkokkan sedikit belakang, lutut dan pinggul anda, tetapi tidak berbongkok atau mencangkung. Kaki anda harus menampung tekanan.
Penting menjaga kesihatan terutamanya di bahagian leher. Jika mahu tidur, sila pastikan yang kita berada dalam keadaan posisi yang betul. Elakkan dari mengenakan bantal yang terlalu rendah bagi mengelakkan sakit di bahagian leher berulang.

:: Hollywood - Bollywood Compare ::

Dapat dari email
                                                     Priety Zinta and Drew Barrymore 

                                               Hrithik Roshan and Sylvester Stallone 

                                                        Pooja Batra and Debra Messing

                                                         Paris Hilton and Kareena Kapoor 

                                                      Rakhi Sawant and Haifa Wehbe 

                                                      Shahrukh Khan and Michael Jackson 
                                                   
                                                   Sonali Kulkarni and Halle Berry 

                                                     Shahid Kapur and Zack Braff 

                                                            Aamir Khan and Tom Hanks 

                                                 John Abraham and Antonio Banderas

                                                     Aishwarya Rai and Angelina Jolie 

                                                    Bipasha Basu and sophia Loren 

                                                     Arjun Rampal and Armand Asanti 

                                            Anupama Verma and claire Antonia Forlani 


iPad 3

Bersiaran menggunakan iPad3..agak jakun skit disitu...Selama ni try iPad dengan magnet dibelakangnya..Kali ni, tak de..jatuh cinta dengan kamu iPad!bilakah dapat memiliki dirimu??? Diam la mcna(iklan jap)!

:: too beautiful, not to share ::

dapat dari email...
Hubei , China 

 Santorini , Greece 

Greece

 Benteng Chittorgarh , India 

 Marble Caves , Chile 


 Alesund , Norway 

 Skaftafeli , Iceland (under side of a glacier) 


 Palm Island , Dubai (first ever man-made island) 

Fifa Stadium in Qatar 

 The Pearl Waterfall, Jiuzhaigou Valley , China 


 Mount Roraima , Venezuela 

oracay Island , Philippines 


The Moses Bridge , Netherlands 


Jordan , Petra 





  Plitvice Lakes National Park , Croatia 

Poseidon Undersea Resort, Fiji ($15,000 a week stay) 


Ubud Hanging Gardens , Bali , Indonesia 


Monticello Dam, Napa County , California 


 Gipslend Lake , Australia (chemical reaction called bioluminescence turns the water fluorescent blue) 

Sameba Cathedral , Georgia , Tbilisi 


 Songjiang Hotel , China 


Tianmen Mountain , Chunan Province , China 


Bora Bora, French Polynesia 


                                     Meteora , Greece

Followers


up