:: Salam Ramadhan ::

dah masuk 19 hari dah kita berpuasa...macam mana dengan puasa korang?ada yang terbocor tak?sama ada sengaja @ tidak disengaja kan..sekarang ni musim selsema dan batuk untuk kami sekeluarga..batuk bersahut-sahutan..dari yang berbadan size L sampai la size XS...

this week , cikSuami kata berbuka kat luar je..setelah 2 minggu aku bertungkus-lumus memasak untuk berbuka..memang sangat bertungkus lumus ok!keluar opis pukul 4.30, tapi nak kena amik anak kat bangi, pastu amik cikSuami + dengan jalan jammed lagi..selalu sampai rumah pukul 6, so 1 jam tu memang berperang la kat dapur..sangat penat!

cikNia plak kat sekolah tak mo makan..puasa kata nya.. budak kelas dia (5 tahun), semua kena puasa, so dia segan la nak g makan walaupun dia baru 4 tahun....cikgu kata budak 5 & 6 tahun wajib puasa, budak 4 tahun tak wajib..puasa yang disibukkan, patutnya solat tu yang disibukkan..aku rasa alasan cikgu je tu suh budak2 ni puasa..mesti cikgu malas nak serve makanan untuk budak-budak ni..cikNia sekarang sudah boleh membaca..walaupun kategori kura-kura...jadi la kan ...kalau mengira dan tambah between 1 to 10 tu, dah master..

cikHani plak, macam biasa la..puasa ke tak ke..dia peduli apa kan..hari-hari cakap kat aku, "mama, hari ni sayang pekse dapat no 3 "...adoi la..layan kan je la..tengah busy dengan imiginasi dia...sekarang ni, semakin 'bestfriend' dengan cikNuha..ye la, depa 2 orang je pun yang tinggal waktu kakak pergi school...lagu favourite terkini cikHani ialah lagu anak kampung dan lagu nasi ayam @ chicken rice shop..hahaha, layan kan je la...sekarang dia dah boleh hafal few surah lazim..tapi kalau dengar dia baca, macam cina mualaf mengaji..aku rasa kalau cina mualaf ngaji lagi clear sebutan nya..cikgu ngaji dia secara formal ialah ustazah Nia Durrany, secara tak formal nya ialah mama dan babah...

cikNuha sudah besar sekarang...sudah pandai apa?sudah pandai buat perangai..minta adik belum pandai lagi ye tuan-tuan dan puan-puan...pandai gaduh dengan kakak-kakak, pandai berlakon menangis untuk raih simpati..budak ni kalau bab makan memang juara..pantang nampak mama letak pinggan atas meja makan, laju je dia datang..selalunya tak ajak lagi dah datang..dan 1 perangai luar tabii dia yang tak boleh diterima akal ialah mengambil makanan yang mama sedang kunyah dalam mulut, dia akan ambil dengan menggunakan mulut..kira dari mouth to mouth..sangat la kurang sabar disitu...masih lagi menyusu badan secara part time, maksudnya nyusu badan kalau mama ada je..kalau kat rumah onni susu botol..

ok la, nak sambung keje..nanti bila roh nak berblog datang, akan diupdate lagi..



1 comments:

maria fitria berkata...

aritu ade ustaz bg ceramah..die ckp budak2 kecik ni xpyh la pakse sgt puase.. pakse solat dlu.. sbb ade yg sampai ke tua pon xsolat tp puase penuh.. tp yg puase penuh tu ade je yg xsolat.. cikgu die tu mesti xdengar ceramah la tu... nuha comel nye perangai.. hehehe

Followers


up